A APĂRUT NUMĂRUL 1 DIN 2025 AL REVISTEI ANTHROPOS

    A apărut numărul 1/2025 al revistei ANTHROPOS, cu un dosar dedicat temei Singurătății, solitudinii și izolării.

    Ne face o deosebită plăcere să vă anunțăm, din partea colegiului revistei Anthropos, decernarea titlului OMUL ANULUI doamnei Angela Martin pentru apariția celui de-al doilea roman, Cartea lui Cezar (Polirom, 2024).

    De asemenea, avem bucuria să vă anunțăm că, începând din acest număr, debutează în cadrul secțiunii Uvertura doi distinși muzicologi, Irina Boga și Leonard Boga, profesori la Universitatea Națională de Muzică, cu două rubrici despre istoria și viața muzicală.

    Revista Anthropos are astfel, grație acestei onorante colaborări, o notă distinctă în plus în peisajul revistelor culturale – unde muzica și educația muzicală strălucesc printr-o impardonabilă absență.

    Le mulțumim celor doi pentru că s-au alăturat echipei noastre și le urăm bun-venit!

    Înscriere Postuniversitar Nivel II, anul universitar 2024-2025

    Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică şi Științe Socio-Umane (DFCD-SSU) din cadrul Universităţii Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București organizează în anul universitar 2024-2025, în regim postuniversitar, cu taxă, Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică, Nivel II.

    Programul se adresează absolvenților de studii universitare de licență/masterat care au absolvit nivelul I.

    La Nivelul II se pot înscrie absolvenții din domeniul fundamental Științe Inginerești, din domeniul fundamental Matematică si Științe ale Naturii, ramura de știință Chimie si Inginerie Chimică, din domeniul fundamental Științe Sociale, ramurile de știintă Științe ale Educației, Științe Economice, Relații Internaționale și Studii Europene și Științele Comunicării.

    Programul se desfășoară în semestrul II al anului universitar 2024-2025, în perioada 14 martie –27 iunie 2025.

    Înscrierile se fac între 24 februarie – 12 martie 2025, pe baza unui dosar de înscriere.

    Dosarul de înscriere se depune la secretariatul Departamentului de Formare pentru Cariera Didactică şi Științe Socio-Umane, sala BN 313 în zilele de luni, marți, joi, vineri, între orele 10:00-14:00 și miercuri între orele 14:00-18:00.

    Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele documente:

    • Fișa de înscriere (se descarcă de aici).

    • Certificat de naştere, în copie;

    • Certificat de căsătorie (dacă este cazul), în copie;

    • Carte de identitate/B.I., în copie;

    • Diploma de absolvire/diploma de licenţă și foaia matricolă în copie, certificate „conform cu originalul“ la înscriere;

    • Diploma de master sau de studii universitare de lungă durată, în copie;

    • Certificat absolvire Nivel I, în copie sau adeverință;

    • Certificat medical care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori de alte afecțiuni incompatibile cu viitoarea profesie;

    • Chestionar motivațional (se descarcă de aici).

    La înscriere, pentru a certifica „conform cu originalul“, se vor aduce documentele în original.

    Taxa este de 2500 lei, pentru Nivelul II și se va plăti după analiza si acceptarea dosarului.

    Cursurile vor începe vineri, 14 martie 2025, ora 16:00, conform orarului pe care-l va primi fiecare cursant la începutul programului.

    Activitățile didactice se vor desfășura în regim blended learning, astfel: online sincron pe platforma Microsoft Teams în zilele de vineri (orele 16:00-20:00) și față în față sâmbăta (orele 09:00-13:00). Asincron, se va utiliza platforma Moodle, unde vor fi disponibile temele, suportul de curs, aplicații etc.

    Informații suplimentare referitoare la organizarea și desfășurarea programului de formare se pot obține telefonic de la secretariatul departamentului (tel. 021 402 9241) sau prin email: dfcdssu@upb.ro.

    Colocviu de admitere pentru acordarea gradului didactic I - anul universitar 2024-2025

    Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane organizează în anul universitar 2024-2025 colocviul de admitere pentru acordarea gradului didactic I, pentru profesorii din învățământul preuniversitar.

    Colocviul se va susține vineri, 07.02.2025, ora 09.00, online, pe Microsoft Teams (Hotărârea Consiliului de Administratie nr.5/16.01.2025).

    Informații suplimentare pe mail, la adresa: cristina.sandulescu@upb.ro

    Simpozion: Sclipiri de serenitate paradoxală - Emil Cioran și Psihoterapia Centrată pe Persoană

    La 30 de ani de la moartea lui Emil Cioran, Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană (ARPCP) organizează, în onoarea acestui eveniment, în premieră mondială, un simpozion dedicat filosofului român adresat psihoterapeuților - Sclipiri de serenitate paradoxală - Emil Cioran și Psihoterapia Centrată pe Persoană.

    Simpozionul va avea loc pe 8 Februarie 2025 la Seneca AntiCafe, str Arhitect Ion Mincu, nr. 1, București, începând cu ora 10.00.

    Evenimentul își propune să dezbată legăturile vii dintre scrierile lui Emil Cioran și psihoterapie.

    Dacă s-ar fi întâlnit într-o zi Cioran și Rogers cum ar fi decurs dialogul lor? Poate nihilismul să se apropie de tendința la actualizare? Există beneficii ale acceptarii pesimismului? Se întâlnesc Cioran și psihanaliza la vreo răscruce a ideilor?

    Programul Conferinței:

    10.00 - 11.20 Dr. Christoph Solstreif-Pirker (Gratz/Austria)- „Prețuirea deșertăciunii și tendința la actualizare nemișcată tăcută. Primele întâlniri între E. Cioran și Psihoterapia Centrată pe Persoană”

    11.20 - 12.00 Dr. Horia Vicențiu Pătrașcu (autorul cărții „Terapia prin Cioran. Forța gândirii negative”, Universitatea de Științe și Tehnologie Politehnica din București) - „Terapeutica filosofică a lui Emil Cioran”

    12.00 - 12.30 Pauză

    12.30 - 13.10 Dr. Arthur Suciu (Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava)- „Cioran și budismul zen – în căutarea unei terapeutici”

    13.10 - 14.30 Pauza de masă

    14.30 - 15.10. Dr. Marius Dobre (Institutul de Filosofie și Psihologie Constantin Rădulescu Motru, Academia Română, autorul cărții „Certitudinile unui sceptic. Emil Cioran") - „Cioran și Psihanaliza”

    15.10 - 15.50 Dr. Leonid Dragomir „De ce are pesimismul Cioranian un efect tonic? Dincolo de pesimismul lui Cioran”

    15.50 - 16.30 Mario Barangea (cercetător independent) - „Foloasele pesimismului. O genealogie a pesimismului constructiv de la Nietzsche la Cioran"

    16.30 - 17.00 Pauză

    17.30 - 19.00 Encounter Group: Georgeta Niculescu, Dr. Florentina Palada, Mihaela Teodorescu

    Workshop “De la imagine la prototip: Descoperă fotografia și imprimarea 3D!”

    În data de 17.12.2024 a avut loc workshopul “De la imagine la prototip: Descoperă fotografia și imprimarea 3D!”, organizat pentru elevii Școlii Gimnaziale “Ion Iorgulescu” Mihăești, Argeș. Workshopul a fost realizat de către masteranzii înrolați la programele de Master didactic, în cadrul activității de service-learning realizate la practica pedagogică, sub coordonarea tutorilor de practică și în colaborare cu profesorii din cadrul școlii gimnaziale “Ion Iorgulescu” Mihăești, Argeș.

    În cadrul workshopului, elevii au avut oportunitatea să exploreze arta realizării fotografiei profesionale. Cu ajutorul echipamentelor profesionale și sub îndrumarea masteranzilor, aceștia au avut ocazia de a-și exprima creativitatea și de a descoperi tehnologia și principalele tehnici care stau la baza realizării fotografiilor.

    De asemenea, reprezentanții companiei STX 3Dtech S.R.L., Magda Bucur și Vîlsan Alexandru, au oferit elevilor o adevărată aventură tehnologică, realizând o introducere captivantă în arta imprimării 3D și aplicațiile acesteia. Elevii au putut vedea în timp real cum ideile pot prinde formă, experiența oferită fiind una memorabilă.