

A apărut volumul CIORAN și psihoterapia
Avem plăcerea să vă anunțăm apariția la editura Eikon a volumului Cioran și psihoterapia, cooordonat de doamna Georgeta Niculescu și Horia Vicențiu Pătrașcu, ca urmare a simpozionului organizat de Asociatia Romana de Psihoterapie Centrată pe Persoană la data de 8 februarie, anul curent.
Volumul reunește texte scrise (și prezentate) pentru această ocazie de: Georgeta Niculescu (Psihologie, psihoterapie, filosofie), Cristoph Solstreif Pirker (Prețuirea deșertăciunii și tendința la actualizare nemișcată. Primele întâlniri între E. M. Cioran și Psihoterapia Centrată pe Persoană), Horia Vicențiu Pătrașcu (Cioran pentru psihoterapeuți), Arthur Suciu (Cioran și căutarea unei terapii), Marius Dobre (Cioran și psihanaliza), Leonid Dragomir (Dincolo de pesimismul lui Cioran), dar și mărturiile unora dintre participanții la acest eveniment, psihoterapeuți sau clienți.
Textul de pe coperta a IV-a:
O bună parte a psihologiei rămâne străină unei forme de sensibilitate căreia abia discursul filosofic reușește să i se adreseze. Este vorba despre o așa numită „sensibilitate metafizică”, cu emoții și sentimente specifice ce adeseori poartă același nume cu cele abordate de psihologi: iubirea, plictiseala, anxietatea, fericirea, nostalgia ș.a.m.d. Un psiholog care citește un text filosofic despre una dintre aceste „emoții” – sau despre o alta, poate nici măcar inclusă în dicționarele de psihologie – își dă seama pe loc că are de a face cu termeni diferiți, ce au un conținut aparte și trimit la o realitate de o altă natură.
Există totuși o ramură a psihologiei care face o excepție notabilă de la această regulă. E vorba de psihologia umanistă sau existențială, pe scurt de psihoterapie – cu variațiile ei ce pot părea uneori nesfârșite dar care, coborând spre origini, se împletesc și se unesc în personalitatea lui Freud, un adevărat geniu bivalent, deopotrivă psiholog și filosof. Nu întâmplător Freud a fost alăturat figurii întemeietorului de religie: el reușește, sub semnul unei chemări salvatoare, să adune și să împace două naturi contradictorii.
Cartea de față s-a constituit ca urmare a unui eveniment unic la nivel mondial: o conferință pentru psihoterapeuți (în cazul de față, de factură rogersiană, direcție fondată de Carl Rogers) dedicată operei lui Emil Cioran, un filosof care dedică sute de pagini analizei profunde a acelor afecte metafizice – îndeobște ignorate de psihologie.
În ultima vreme, psihoterapia și-a deschis suficient de mult perspectivele astfel încât să iasă din teritoriul sexualității și al traumatologiei spre un gen de trăiri cu totul aparte precum „neajunsul de a te fi născut” sau „ispita de a exista”!