Descriere

PROGRAM POSTUNIVERSITAR COMPLEMENTAR DE FORMARE

ABILITAREA CADRELOR DIDACTICE PENTRU GESTIONAREA EFICIENTĂ A AGRESIVITĂȚII ÎN ȘCOALĂ DE TIP BULLYING

Durată: 60 de ore, sistem blended learning, 60 % activități practice

Nr. de locuri: 25

Programul de formare în domeniul violenței școlare se organizează de către Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București prin Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane în parteneriat cu Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, începând cu anul 2023 conform acreditării de către Ministerul Educației nr. 1241/DGMRURS/ 31.05.2023.

Nr. credite - minimum 18-maximum 20 CPT

Cui se adresează: Personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal didactic cu funcții de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar, consilieri școlari.

Obiectivul general:

Scopul programului de formare este de a sprijini, prin intermediul cadrelor didactice, asigurarea unui climat educațional sigur și pozitiv în sala de clasă și în cadrul școlii, climat optim pentru realizarea obiectivelor educaționale specifice.

Beneficii:

Cadrele didactice vor putea aduce în spațiul școlii și al clasei dimensiunea educației emoționale și relaționale, necesare dezvoltării armonioase a elevului și pregătirii pentru provocările vieții reale. Performanța școlară și sănătatea mintală a elevilor este asigurată și prin intermediul prevenirii și eliminării oricăror forme de violență apărute în spațiul școlii.

Relevanța pentru piața muncii

Datele statistice arată o dezvoltare accelerată a fenomenului bullying în școli, iar studiile știintifice identifică efecte devastatoare asupra sănătății mentale și performanței școlare a elevilor. Cadrele didactice sunt în prima linie de întâlnire cu fenomenul și sunt profesioniștii cei mai abilitați să creeze condiții pozitive de dezvoltare cognitivă și socio-emoțională a elevilor. În urma absolvirii acestui curs de formare, cadrele didactice și directorii de școli atestă formarea necesară pentru statutul de membri ai grupului antibullying de la nivelul școlilor.

Elemente de conținut

  • Modul 1. Identificarea și tipologia fenomenului de bullying
  • Modul 2. Cauze, consecințe și actori în procesul de bullying
  • Modul 3. Strategii de prevenție și intervenție în comportamentul de bullying
  • Modul 4. Implementarea politicilor antibullying în școală

Certificare

Cursul de formare se finalizează cu evaluare de tip grilă și certificate de absolvire conform metodologiei în vigoare.

Condiții de înscriere

Condiții de înscriere: în urma constituirii dosarului personal

Condiții financiare: prin finanțare proprie ca urmare a diagnozei nevoii de formare la nivelul unității de învățământ.

Coordonatorul de program poate oferi mai multe detalii administrative.

Alte informații