Descriere

Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică Nivelul I și Nivelul II  desfășurat în regim postuniversitar, parte integrantă a ofertei educaționale a DFCD-SSU din cadrul Universității POLITEHNICA din București, reprezintă o structură instituțională de formare inițială, intensivă, a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar.

Misiunea programului constă în dezvoltarea competențelor specifice profesiei didactice ale viitorilor ingineri, în vederea ocupării și exercitării funcției didactice de profesor în învățământul preuniversitar (gimnazial, liceal, postliceal) și evoluției în cariera didactică.

Programul este implementat la nivel național, prin OMEN nr. 4139/2022 din 29 iunie 2022.

Programul se adresează absolvenților de studii universitare de licență/masterat, din domeniul STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică), care nu au urmat programul de formare psihopedagogică pe parcursul studiilor universitare.

În cadrul acestui program, certificarea competențelor pentru profesia didactică se poate obține la două niveluri, respectiv:

  • Nivelul I (inițial), care acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice în învățământul general obligatoriu. Certificarea obținută în urma promovării Nivelului I reprezintă condiție de înscriere pentru Nivelul II.

  • Nivelul II (de aprofundare), care acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice la toate nivelurile sistemului de învățământ.

Complementar competențelor specifice pentru profesia didactică, programul formează și dezvoltă competențe transversale de tip: comunicare, digitale, relaționare etc. care sa permită integrarea în diferite medii organizaționale.

Programul este organizat în regim postuniversitar, intensiv, cu taxă, pe durata unui an universitar,  în sistemul creditelor de studiu transferabile.

Relevanța pentru piața muncii

Absolvenții programului de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică Nivelul I și Nivelul II – postuniversitar se pot încadra în învățământul gimnazial, liceal sau postliceal.

Certificatul de absolvire obținut în urma parcurgerii programului reprezintă, de asemenea,  un avantaj pe piața muncii, în cadrul acelor firme/companii care abordează aspecte legate de formare profesională, management de proiect, activități de mentorat.

Competențe obținute

Nivel I

  1. Dobândirea cunoștințelor de bază despre personalitate, dezvoltare psihică, învățare școlară.

  2. Analiza conceptelor fundamentale, a principalelor teorii și modele de analiză a educației și curriculumului.

  3. Utilizarea corectă a conceptelor de bază specifice teoriei și metodologiei instruirii și evaluării.

  4. Formarea competențelor de organizare, proiectare și evaluare a activităților didactice la disciplinele de specialitate.

  5. Dobândirea de către studenți a problematicii de bază a managementului clasei de elevi și a elementelor necesare aplicării practice a cunoștințelor teoretice însușite.

  6. Dobândirea abilităților de utilizare a calculatorului în activitatea didactică.

  7. Cunoașterea organizației școlare și a specificului activităților desfășurate în școlile de aplicație.

  8. Exersarea abilităților de a susține diferite tipuri de activități didactice.

Nivel II

  1. Formarea capacităților de a valorifica cunoștințele despre personalitatea adolescenților, tinerilor  şi adulților în organizarea și desfășurarea activităților didactice.

  2. Elaborarea de programe educaționale.

  3. Formarea capacităților de proiectare, organizare, conducere şi evaluare a activităților didactice din învățământul liceal și postliceal.

  4. Aplicarea corectă în practica școlară curentă a principiilor și tehnicilor de comunicare educațională.

  5. Analiza principalelor modele de predare - învățare - evaluare (testare)  cu ajutorul calculatorului.

  6. Identificarea unor strategii de integrare a instrumentelor m-learning în activitatea didactică.

  7. Configurarea unui mediu de învățare online (LMS).

  8. Integrarea MOOC’S în procesul didactic.

Discipline

Nivel I

  • Psihologia Educației

  • Teoria și metodologia instruirii. Teoria și metodologia evaluării (Pedagogie 2)

  • Instruire asistată de calculator;

  • Practică pedagogică 1

  • Fundamentele pedagogiei. Teoria și metodologia curriculumului (Pedagogie 1)

  • Didactica specializării

  • Managementul clasei de elevi

  • Practică pedagogică 2

  • Examen de absolvire Nivel I

Nivel II

  • Psihopedagogia adolescenților, tinerilor și adulților

  • Proiectarea și managementul programelor educaționale

  • Didactica domeniului și dezvoltări în didactica specializării

  • Practică pedagogică de specialitate

  • Comunicare educațională

  • Tehnici de învățare în mediul virtual

  • Examen de absolvire Nivel II.

Detalii înscriere

Nivel I

Nivelul I se va desfășura în perioada octombrie 2024 – martie 2025

Cursurile se desfășoară intensiv, în zilele de vineri și sâmbătă, pe structura anului universitar 2024-2025.

Astfel, Nivelul I se va desfășura în perioada octombrie 2024 – martie 2025, iar Nivelul II în perioada martie 2025- iulie 2025. (Pentru Nivelul II informațiile vor fi disponibile la secretariatul DFCD-SSU sau pe site, în luna februarie 2025).

Înscrierile pentru Nivelul I se fac în perioada 9 septembrie – 2 octombrie 2024, pe baza unui dosar de înscriere.

La Nivelul I se pot înscrie absolvenții din domeniul fundamental Științe Inginerești si din domeniul fundamental Matematică si Științe ale Naturii (doar ramura de stiintă Chimie si Inginerie Chimică).

Pentru alte domenii/ramură de știință adresați-vă Centrului Universitar Pitești din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.

Dosarul de înscriere se depune la secretariatul Departamentului de Formare pentru Cariera Didactică, și Științe Socio-Umane, sala BN 313, după următorul program:

Luni, Miercuri și Vineri între orele 8.00-11.00, Marți și Joi între orele 15.00-18.00 și Sâmbătă 28 Septembrie, orele 10.00-12.00.

Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele documente:

• Fișa de înscriere - se descarcă de aici.

• Certificatul de naștere, în copie

• Certificat de căsătorie (dacă este cazul), în copie

• Cartea de identitate /B.I., în copie

• Diploma de absolvire/ diploma de licență și foaia matricolă în copie, certificate „conform cu originalul“ la înscriere

• Certificatul medical care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori de alte afecțiuni incompatibile cu viitoarea profesie.

• Chestionar motivațional - se descarcă de aici.

La înscriere, pentru a certifica „conform cu originalul“, se vor aduce documentele în original.

Taxa este de 2500 lei, pentru Nivelul I și se va plăti dupa analiza si acceptarea dosarului.

Cursurile încep vineri 4 octombrie 2024, ora 16.00, conform orarului pe care-l va primi fiecare cursant la începutul programului.

Activitățile didactice se vor desfășura în regim blended learning, astfel: online sincron pe platforma Microsoft Teams în zilele de vineri (orele 16.00-20.00) și față în față sâmbăta (orele 9.00-13.00). Asincron, se va utiliza platforma Moodle, unde vor fi disponibile temele, suportul de curs, aplicații etc.

Informații suplimentare referitoare la organizarea și desfășurarea programului de formare se pot obține telefonic de la secretariatul departamentului (tel. 021 402 9241) sau prin email: dfcdssu@upb.ro.

Nivel II

Nivelul II  al programului se va desfășura în perioada martie 2025- iulie 2025.

La Nivelul II se pot inscrie absolvenții din domeniul fundamental Științe Inginerești, din domeniul fundamental Matematică si Științe ale Naturii, ramura de știință Chimie si Inginerie Chimică, din domeniul fundamental Științe Sociale, ramurile de stiintă Științe ale Educației, Economie, Relații Internaționale și Studii Europene și Științele Comunicării.

Pentru alte domenii/ramură de știință adresați-vă Centrului Universitar Pitești din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.

Pentru Nivelul II informațiile vor fi disponibile la secretariatul DFCD-SSU sau pe site,  în luna februarie 2025.