Descriere

Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică Nivelul II este organizat în cadrul Universității POLITEHNICA București, conform OMEN nr. 4139 din 29.06.2022, pe parcursul studiilor universitare de masterat, la forma de învățământ cu frecvență, în sistemul creditelor de studiu transferabile.

Parcurgerea Nivelului II acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice la toate nivelurile învățământului preuniversitar, cu satisfacerea cumulativă a două condiții:

  1. Acumularea unui minimum de 60 de credite transferabile din programul de formare psihopedagogică obținute prin cumularea celor 30 de credite de la nivelul I cu cele 30 de credite de la nivelul II;

  2. Absolvirea uneia dintre următoarele categorii de studii:

    1. Studii universitare de master;

    2. Studii universitare de lungă durată;

    3. Program postuniversitar cu durata de cel puțin un an și jumătate sau care asigură acumulare a cel puțin 90 de credite;

    4. Program de conversie profesională pentru dobândirea unei noi specializări, finalizat după absolvirea studiilor universitare de master sau a studiilor universitare de lunga durată.

Misiunea programului constă în dezvoltarea competențelor specifice profesiei didactice ale viitorilor ingineri, în vederea ocupării și exercitării funcției didactice de profesor în învățământul preuniversitar (gimnazial, liceal, postliceal) și evoluției în cariera didactică.

Complementar competențelor specifice pentru profesia didactică, programul formează și dezvoltă competențe transversale de tip: comunicare, digitale, relaționare etc. care sa permită integrarea în diferite medii organizaționale.

Relevanța pentru piața muncii

Sistemul educațional din România are nevoie de profesori care au impact pozitiv asupra educației unui elev, capabili să răspundă nevoilor generațiilor actuale de elevi și să le ofere experiențe de învățare relevante.

Conform unui articol publicat în 2021 de către Rețeaua europeană de cooperare a serviciilor de ocupare a forței de muncă”, EURES (/future-work-teaching-professionals-2021-01-29_en ), rețeaua europeană de cooperare a serviciilor de ocupare a forței de muncă, se estimează că în profesia didactică vor trebui ocupate aproximativ 5,3 milioane de locuri de muncă până în 2030, cu o creștere semnificativă în țări precum Croația, Cipru, Franța, Ungaria, Irlanda și România.

Absolvenții programului de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică Nivelul II se pot încadra la toate nivelurile învățământului preuniversitar.

Certificatul de absolvire obținut în urma parcurgerii programului reprezintă, de asemenea, un avantaj pe piața muncii, în cadrul acelor firme/companii care abordează aspecte legate de formare profesională, management de proiect, activități de mentorat.

Competențe obținute

  • 1. Formarea capacităților de a valorifica cunoștințele despre personalitatea adolescenților, tinerilor şi adulților în organizarea și desfășurarea activităților didactice.
  • 2. Elaborarea de programe educaționale.
  • 3. Formarea capacităților de proiectare, organizare, conducere şi evaluare a activităților didactice din învățământul liceal și postliceal.
  • 4. Aplicarea corectă în practica școlară curentă a principiilor și tehnicilor de comunicare educațională.
  • 5. Analiza principalelor modele de predare - învățare - evaluare (testare) cu ajutorul calculatorului.
  • 6. Identificarea unor strategii de integrare a instrumentelor m-learning în activitatea didactică.
  • 7. Configurarea unui mediu de învățare online (LMS).
  • 8. Integrarea MOOC’S în procesul didactic.

Discipline

Anul 1

Sem. I

  • Proiectarea și managementul programelor educaționale

Sem. II

  • Didactica domeniului și dezvoltări în didactica specializării.

  • Sociologia educației/ Educație interculturală

Anul 2

Sem. I

  • Psihopedagogia adolescenților, tinerilor și adulților

  • Consiliere educațională

  • Multimedia în educație

Sem. II

  • Practică pedagogică de specialitate

  • Examen de absolvire Nivel II.

Detalii înscriere

Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane (DFCD-SSU) din Universitatea Națională de Științe și Tehnologie POLITEHNICA București organizează, în anul universitar 2024-2025, Programul de formare psihopedagogică Nivelul II, cu durata de 4 semestre. Nivelul II acordă absolvenţilor de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice în învăţământul liceal şi postliceal.

Inscrierile se fac in perioada 2 septembrie – 4 octombrie 2024.

Se pot înscrie la programul de pregătire psihopedagogică Nivelul II doar absolvenții Nivelului I, cu condiția să fie masteranzi UNSTPB, în anul I.

Ce presupune înscrierea la Nivelul II? a. depunerea următoarelor documente la secretariatul DFCD-SSU (sala BN 313; program: luni, miercuri și vineri: 9.00-11.00; marți și joi: 17.00-19.00, în perioada 2 septembrie- 4 octombrie 2024):

• fisa de înscriere (descarcă documentul de aici);

• chestionar motivațional (descarcă documentul de aici)

• copie certificat de naştere;

• copie carte de identitate;

• copie certificat de căsătorie (dacă este cazul);

• certificat de absolvire Nivelul I al programului de formare psihopedagogică, cu durata de trei ani, derulat în perioada facultăţii sau adeverinţă de absolvire a Nivelului I (pentru promoția 2024), eliberată de secretariatul facultăţii absolvite, în copie certificată „conform cu originalul“ la înscriere (pentru studenții care nu au absolvit facultatea la UPB/ UNSTPB)*;

• copie diplomă de licență și foaie matricolă sau adeverinţă de finalizare a studiilor universitare de licență (pentru promoția 2024), eliberată de secretariatul facultăţii absolvite, în copie, certificate „conform cu originalul“ la inscriere (pentru studenții care nu au absolvit facultatea la UPB/ UNSTPB)*.

b. bifarea disciplinelor programului Nivel II în contractul de studii universitare de masterat.

*Masteranzii UNSTPB care au absolvit Programul de studii universitare de licență, respectiv Programul de formare psihopedagogică Nivel I la UPB/ UNSTPB vor depune la dosarul de înscriere Nivelul II doar următoarele documente: fisa de înscriere, chestionar motivațional, copie certificat de naştere; copie carte de identitate; copie certificat de căsătorie (dacă este cazul).

Informații suplimentare referitoare la organizarea și desfășurarea programului de formare se pot obține de la secretariatul departamentului (telefon: 021 402 9241, email: dfcdssu@upb.ro).